Elektrofüzyon Kaynak Methodları

Polietilen Hdpe Boruların EF Kaynak Metodları

 Elektrofüzyon kaynak yöntemi, iç kısmında elektriksel rezistansların bulunduğu muflu bağlantı elemanları ile boruların veya ek parçaların dış yüzeylerinin ve muflu bağlantı parçalarının iç yüzeylerinin belirtilen rezistanslara elektrofüzyon kaynak makinaları ile gerilim verilmesi ile eritilip kaynatılmasından oluşur.


 

Polietilen Hdpe Boruların EF Kaynak Metodları

Elektrofüzyon kaynak işlemi öncesi hazırlık :

Kaynak yapılacak yüzeylerin uygun şartlarda temiz olması gerekmektedir. Uygun temizlik malzemeleri ile boru veya ek parçaların kaynak yüzeyleri temizlenmeli, Elektrofüzyon kaynak makinasına verilecek parametrelerin ef kaynağına uygun olması gerekmektedir. Uygun hava koşulları sağlamalıdır.Kaynak operatörünün eğitimli ve tecrübeli olması gerekmektedir.

Elektrofüzyon kaynak işleminin uygulanması :

Kaynak işlemine başlamadan önce borunun ağız kısmının kendi ekseni ile dik açı yapıp yapmadığına bakılmalıdır. Eğer değilse boru ağız kısmı kendi ekseni ile dik olacak şekilde kesilmelidir. Elektrofüzyon manşon takılacak borunun kaynak olacak yüzeyi işaretlenir. Kaynak boyu genelde manşon boyunun yarısı kadardır. İşaretlenen bu bölüm kazıma aparatı ile yüzeyde oksit tabakası kalmayacak şekilde kazınır.

Kazıma derinliği oksit tabakası veya kire bağlı olarak 0,1-0,7 mm. arasındadır. Yüzeyi kazınmış boruya kesinlikle ellememeli, kirden ve olumsuz hava koşullarından korumalıyız.

Elektrofüzyon kaynak makinası üzerindeki kablolar manşon üzerindeki soketlere takılır.Makinaya uygun parametreler verileren kaynak işlemine başlanır. Başlanmadan önce son kontrol yapılır.